28. huhtikuuta 2008

Floridan ihanat eläimet

Posted by with No comments
Muuttaessani Floridaan en ihan ymmärtänyt, etten suinkaan ole ainoa, joka nauttii lämpimistä ja aurinkoisista päivistä.

Toki Floridan ihana luonto tarjoaa mahdollisuuden nähdä söpöjä eläimiä, joita en ole koskaan aikaisemmin nähnyt luonnossa, kuten kilpikonnia, delfiinejä ja manaatteja. Lukuisat eriväriset, -kokoiset ja -malliset ötökät ovat itsestään selvyys. Kun näin mustan käärmeen – kolmannen kerran lyhyen ajan sisällä – takapihallamme, todellisuus valkeni minulle lopullisesti: minun on jaettava auringonpaisteen ihanuus joidenkin todella inhottavien luontokappaleiden kanssa.


manatee
Manaatti Orlandon Sea Worldissä. (kuva: M. Hietanen)


Minä inhoan käärmeitä. Siis todella inhoan niitä. Niin paljon, etten voi edes katsoa käärmeen kuvaa tai luontodokumenttia. Käärme paistattelemassa päivää takapihalla oli siis sanoinkuvaamattoman vastenmielinen kokemus. Tämä viimeisin tuttavuus oli erityisen kammottava.

Ensin näin sen pari kertaa takapihamme perimmäisessä kulmassa, josta se livahti aidan alta naapurin puolelle minut ja koiran huomatessaan. Mutta muutama päivä myöhemmin se oli lähellä takaovea ja yritti purra Ronjaa, kun se juoksi rappuja alas (onneksi kyseinen käärmelaji ei ole myrkyllinen). Jos ovi olisi ollut auki, olisimme suurella todennäköisyydellä saaneet kotiimme kutsumattoman vieraan.

Meidät nähdessään käärme kuitenkin luikerteli pois, mutta vain hetkeä myöhemmin se oli juomassa vettä uima-altaastamme. Voiko käärme enää tuosta röyhkeämmäksi muuttua, kysyn vaan! Naapurimme yritti vakuuttaa minulle, että käärmeet ovat hyväksi luonnolle ja ”kyllä sinä niihin totut ajan kanssa”. Enpä usko.

Tämänkertainen käärmeen kohtaaminen sai minut tutkimaan lisää Floridan eläimistöä. Pian minulle selvisi, että meidän “auringonpaisteen” osavaltiomme on koti eläimille, jotka muodostavat “pienen mutta mahdollisesti vakavan riskin” ihmisille. Tervetuloa siis viettämään aikaa haiden, alligaattorien ja keihäsrauskujen kanssa.

Floridassa voi kohdata myös karhuja, puumia, kojootteja, kettuja, pesukarhuja ja n. 45 eri käärmelajia, joista onneksi vain 6 on myrkyllistä. Myös eräät hämähäkit, joita täällä on moneksi, ovat myrkyllisiä. Listaa voisi jatkaa loputtomiin -- siltä minusta ainakin tuntuu.

Ihmisten ja villieläinten kohtaaminen onkin paikallisissa uutisissa tämän tästä. Viime viikolla erään rouvan keittiöstä löytyi alligaattori.

Toistaiseksi olen nähnyt alligaattorin läheisessä järvessä, lukuisia käärmeitä, sekä pesukarhun, jolla todennäköisesti oli raivotauti. Läheisen puiston lammen rannassa oleva varoituskyltti muistuttaa minua jatkuvasti, että alligaattorin voi tavata lähes jokaisessa Floridan järvessä tai lammessa.

Luulenpa, että olisi ollut viisaampaa jättää tutkimustyö vähemmälle ja vain nauttia auringosta!

palaute:

0 kommentit:

Lähetä kommentti

Kiva kun kommentoit!